MATEŘSKÁ ŠKOLA
DOLNÍ NĚMČÍ



Tel.: 572 648 734
E-mail: msdolnemci@uhedu.cz
INFORMACE PRO RODIČE
INFORMACE PRO RODIČE
Seznam alergenů
OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ
Od 13. 12. 2014 nabývá na účinnosti nařízení 1169/2011 čl. 44 odst. 1 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům tj. poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin.Školním jídelnám toto ustanovení určuje „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, není sice nijak blíže určeno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomná.Od 13. prosince budou na našem jídelním lístku označovány alergeny. Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku vyznačeno číslem označujícím alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen nebo vegetariánskou stravu.
SEZNAM ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11EU :
1) Obiloviny obsahující lepek- pšenice, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich
hybridní odrůdy a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové
ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9) Celer – a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich